Agrarisch Ondernemer 2013

Amandeleierkoekjes

« Terug naar Tussendoortjes

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 130 gram gezeefde bloem
  • 70 gram koude roomboter in stukjes
  • 40 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel ketoembar (Oosterse keuken of toko)
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • ¼ theelepel nootmuskaatpoeder
  • 250 gram amandelspijs
  • 2 eetlepels amandellikeur bijv. Amaretto
  • 40 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze:

Splits 2 eieren in eidooiers en eiwitten. Maak een soepel deeg van de bloem, de boter, de suiker, het zout en 1 eidooier. Voeg ook de kruiden en eventueel 1-2 el. water toe. Verpak het deeg in plasticfolie en leg dit 2 uur in de koelkast. Meng de spijs met de overige eidooier, het hele ei, de likeur en de amandelen. Vul hiermee een spuitzak met spuitmond als stermodel. Rol het deeg tot een dikte van 3 mm op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er 30 rondjes uit met een doorsnede van ca. 4½ cm en leg ze op de bakplaat. Spuit hierop rozetjes van het spijsmengsel en laat een kleine buitenrand vrij. Zet de heteluchtoven op 165° C (gas/elektra 180 °C). Bak hierin de koekjes goudbruin op de 2e richel van onderen in ca. 15 minuten. Laat ze daarna op een rooster afkoelen.

 

Koekjes bakken ….een eitje!